Ihmisillä on syömisessä paljon periaatteita. Kun toiset ovat vegaaneja, toiset syövät vain luomua, toiset välttävät rasvaa, toiset eivät syö grammaakaan sokeria, ja toiset eivät syö pähkinöitä ollenkaan koska niissä on paljon kaloreita.

Ymmärrän miks on periaatteita, kontrolloihan se syömisiä. On vähemmän houkutuksia, kun on vähemmän varaa mistä valita.

Silti en pidä periaatteista. Ei se yksi karkki, se yksi lihapala, tai se yksi kourallinen pähkinöitä ole kriittistä. Kohtuus on.

Kohtuutta olen yhä opettelemassa myös syömisessä. Sorrun ahmimaan, nykyään tosin harvemmin. Yleensä tämä ahmiminen johtuu siitä jos yritän kontrolloida syömisiäni liikaa.

Vegaaniutta pohdin. Ostin jääkaappiini tosin jogurttia muutama päivä sitten kun kaupassa kävin. Ja voitakin minulla on. Että tuskin vegaaniksi ryhdyn, varsinkin periaatteena siitä en pidä. Se yksi lihapala vuodessa nyt merkitse paljoakaan. Tai sanotaanko se ero syökö nolla tai yksi lihapalaa vuodessa, niin on aika merkityksetönsä siihen verrattuna että jos söisi yhden lihapalan joka päivä.

Kohti vegaaniutta tosin saattaisin olla matkalla. Sanotaanko, jättäisin päivittäisestä elämästäni lihatuotteet. Vegaaniksi en itseäni kutsuisi tai mainostaisi, voisinhan syödä periaatteellisesti vaikka viisi porsaankyljystä jos siltä tuntuu.

Syy kasvisperäiseen ruokavalioon on lähinnä eettinen. Lisäksi viime aikoina hiukan myös henkinen, koen nimittäin olevani ainakin tällä hetkellä elinvoimaisempi jos jättäisin raskaat eläinkunnan tuotteet suurimmaksi osaksi, ehkä ainakin hetkeksi kokonaan, pois.

Minusta on tullut viime aikoina pieni ravitsemusharrastelija-asiantuntija. Koska olen tajunnut että se mitä pistän suuhuni vaikuttaa siihen mitä tapahtuu päässäni. Mind-body.

Ei se nyt oo niin tarkkaa toisaalta. Olen kuullut että jos 90% syö terveellisesti, ei sillä lopulla ole väliä.

Paheeni on maitosuklaa ja kuivatut hedelmät. Joo, maitosuklaa + vegaanius = hmmm...... nimenomaan Fazerin sininen on niiin tajuttoman hyvää, että jo siksikään en voisi ryhtyä vegaaniksi. Mutta toisaalta, yritetään nyt olla suurin osa päivistä ilman sitä päivittäistä suklaalatausta (no, tänään viimeksi söin Geishaa, köh).

Joulun jäljiltä on hiukan turvottunutta mahaa, muutenki tuli syötyä parit viikot ihan hirveen huonosti, noin kilon suklaata valehtelematta, ylimääräiset kalorit tosin saadaan pois kunhan alkaa taas normiliikunnat. Ajattelin tänään syödä vähän kuluttamaani vähemmän (se tän päivänen Geisha ja lisäksi kuivatut hedelmät ei ollutkaan ehkä ihan niin hyvä juttu heh), ja toivottavasti viimeistään ylihuomenna olen taas entisessä vedossani.

Olen ihan normaalipainoinen, BMI noin 20.

Nyt voisi kuitenkin kiinnittää huomiota nimenomaan ravitsevaan ruokavalioon. Varsinkin osa-aikavegaanina olisi pidettävä huolta että saa kaiken maailman proteiinit ja kalsiumit kerättyä ruokavaliosta.

Tänään söin:

HEDELMÄT: omppu, mandariini, hiukan sitruunamehua

PÄHKINÄT: 2 reilua lusikallista maapähkinävoita, kourallinen cashew-pähkinöitä

PALKOKASVIT: muki soijamaitoa, kikherneitä 1-2dl

VIHANNEKSET; pari porkkanaa, kaalta, vihreitä papuja

ELÄINPERÄISET: jogurttia 250g

SOKERIT: 6 kuivattua viikunaa, Geisha-patukka, hunajaa 3tl, kuppi vesikaakaota (sis. ökypaljon kaakaojauhetta, tosin tummaa, sokeria lisään hyvin maltillisesti)

VILJAT: iso lautasellinen ruispuuroa, kauraleseitä

+teetä, 1tl macajauhetta, 1tl spirulinajauhetta (joo oon just alottanu 2014 kunniaks syömään SUPERFOODeja;)

liikunta: reilu 2h kävelyä

 

Ei, mitenkään kunniakas päivä ei ollut. Vähän semmonen että koska päätin pitää kalorivajepäivän, tullut näykittyä sitä sun tätä.

Ei, en pidä ajatuksesta dieetistä tai laihdutuksesta, mihin tämä päivä lukeutunee. Pidän ajatuksesta terveellisistä elämäntavoista. Minkäs teet, toimin nyt lyhytnäköisesti ainakin tämän päivän, että voisin olla peilikuvaani tyytyväinen (se vaatii ehkä sen 100g painonpudotuksen ;)).

Kohti pitkänäköisyyttä tosin. Oikeesti. Heti huomenna? :) Tai ylihuomenna, ei ehkä vielä huomenna.

healthy-lifestyle-tips.jpg

images?q=tbn:ANd9GcSCGY8V_hbF9e-8bZifCz8